ضدآفتاب ها نیز مانند هر محصول مراقبت از پوست میتوانند در برخی افراد با حساسیت پوستی بالا، عوارضی ایجاد کنند.
عوارض ضد آفتاب ها
- سوزش چشمها: سوزش چشمها عارضهای متداول در صورت استفاده از یک ضد آفتاب است. حس سوزش در بیشتر مواقع به تحریک شدن چشمها توسط بخارات محصول ایجاد میشود. افرادی که با این مشکل روبهرو میشوند، باید ضدآفتابشان را عوض کنند و ترجیحا از ضدآفتاب فیزیکی استفاده کنند که حاوی دیآکسید تیتانیوم است. همچنین این افراد میتوانند ضدآفتاب را با فاصله بیشتری نسبت به لبه پلک استفاده کنند. بهطور کلی، هر ضدآفتابی که در تماس مستقیم با چشمها قرار بگیرد، بهدلیل مالیدن چشمها توسط فرد پس از استفاده از ضدآفتاب با بهدلیل «رونده بودن» این کرمها، میتواند باعث سوزش چشم شود. ضدآفتاب های مقاوم در برابر آب، کمتر «رونده» هستند و برای مناطق اطراف چشم پیشنهاد میشوند.
- حساسیت پوستی: از آنجایی که احتمال ایجاد حساسیت به دنبال مصرف تمامی محصولات پوستی امکانپذیر است، یکی از مشکلات متداول دیگر، حساسیت پوستی پس از مصرف ضدآفتاب است. این مسأله بیشتر در مورد ضدآفتاب های شیمیایی مشکلزاست. ضدآفتاب های فیزیکی، عموما باعث واکنشهای پوستی نمیشوند. در بسیاری موارد، حساسیت پوست ناشی از تماس با ضدآفتاب ها، به دلیل سایر سازندههای موجود در محصول، مثل عطرها یا نگهدارندهها است و لزوما بهخاطر خود ضدآفتاب نیست. حساسیت پوستی در افراد میتواند به شکل قرمزی، سوزش یا خارش ظاهر شود و حتی در مواردی پس از التهاب، لک ایجاد کند. با توجه به این موضوع که ضدآفتاب های حاوی فیلترهای شیمیایی میتوانند ایجاد حساسیت کنند، مصرفکننده میتواند از ضدآفتاب فیزیکی استفاده کند. همچنین باید این نکته را نیز در نظر داشت که متأسفانه ورود و تولید محصولات آرایشی و پوستی فاقد نام و نشان معین، تقلبی یا فاقد تاییدیه وزارت بهداشت نیز در ایجاد این عوارض بسیار موثر است.
- مصرف آنها سهم عمدهای دارند؛ بنابراین مصرفکنندگان باید حتما محصولات معتبر با تاییدیه وزارت بهداشت را از مراکز معتبر تهیه کنند تا از میزان مشکلات آنها به مقدار قابل ملاحظهای کاسته شود.
خلاصه مطلب آنکه با وجود افزایش آگاهی و تولید روزافزون ضد آفتاب ها، بررسیهای اخیر نشان دهنده افزایش آمار شیوع تومورهای پوستی در میان مردم است. دلیل اصلی هم بهطور آشکار این است که مصرفکنندگان کرمهای ضدآفتاب با تصور اشتباه از برخورداری از امنیت و حفاظت کامل پس از مصرف این کرمها، به قرار گرفتن طولانی مدت در برابر آفتاب ترغیب میشوند.
باید توجه داشت که با ماندن در آفتاب برای مدت زمان طولانی حتی فردی که به شکل کامل و مناسب پوستش را با یک ضدآفتاب پوشانده است، به پوستش اجازه میدهد که مقدار مشخصی از تابش را که باعث صدمه به پوست میشود جذب کند.

برای پوشش مناسب صورت و گردن در برابر نور خورشید، باید دو و نیم بند انگشت از ضدآفتاب در هر مرتبه استفاده شود.
ضدآفتاب فیزیکی:
ضدآفتاب های فیزیکی بیشتر شامل فیلترهایی هستند که توانایی بازگرداندن و منعکس کردن نور خورشید را دارند و با نور خورشید واکنش شیمیایی نشان نمیدهند. این دسته بیشتر برای اطفال و بانوان باردار یا شیرده توصیه میشود.
ضدآفتاب شیمیایی:
ضدآفتاب های شیمیایی همانگونه که از نامشان پیدا است، بیشتر شامل فیلترهایی هستند که با نور خورشید واکنش شیمیایی نشان میدهند و مانع از رسیدن نور آفتاب به سلولهای پوست میشوند.
نکته پایانی:
استفاده از ضد آفتاب فقط به عنوان بخشی از دستورالعمل پیشگیری در برابر نور آفتاب است. چرا که حتی در صورت استفاده کافی و صحیح از ضدآفتاب، محافظت ۱۰۰ درصد ایجاد نمیشود و ضروری است که از پوشش مناسب استفاده شود و تا جایی که میشود در معرض نور در ساعات اوج تابش آفتاب قرار نگرفت.
محافظت باید پایدار و به میزان کافی باشد. هیچ نکته مثبتی در استفاده نامنظم از یک ضد آفتاب وجود ندارد، تحت چنین شرایطی، آسیب از حالت معمول نیز بدتر خواهد بود. باید به این نکته اشاره کرد که مصرف کم ضدآفتاب، میتواند سبب آسیب پوستی و لک روی پوست شود.
متأسفانه ورود و تولید محصولات آرایشی و پوستی فاقد نام و نشان معین، تقلبی یا فاقد تاییدیه وزارت بهداشت نیز در ایجاد عوارض ناشی از مصرف آنها سهم عمدهای دارند.
ضد آفتاب ها آخرین خط دفاعی در برابر خورشید هستند. آنها برای ایجاد مقداری محافظت در برابر بخشهایی از بدن، مثل صورت و دستها که به ناچار در معرض آفتاب هستند، طراحی شدهاند. خط مقدم دفاع، دوری از خورشید تا حد امکان است.
مطالب مرتبط: