اولین شرط زیبایی داشتن پوست زیباست. اگر شما صاحب زیباترین چشم و ابرو هم باشید ولی صورتی پر از لکه های پوستی داشته باشید، این زیبایی دیده نمی شود.
ممکن است برای شما هم پیش آمده باشد که وقتی با دقت صورت خود را در آینه مشاهده می کنید با دیدن لکه های پوستی فکر می کنید آینه بدترین دشمن شماست. اما کنار انداختن آینه باعث از بین رفتن لکهها نمی شود و قطعا راههای پیشگیری و درمانی برای آنها وجود دارد.
بسیاری از مردم با وجود اینکه هزینه های گزافی را برای داشتن پوستی شفاف پرداخت می کنند به نتیجه مطلوب خود نمی رسند، غافل از اینکه با رعایت چند نکته ساده می توان صاحب پوستی شفاف شد.
منشا لکه های پوستی چیست؟
اولین سوال این است که منشاء لکه های پوستی چیست و چگونه می توانیم مانع ایجاد آنها شویم.
دکتر کمال صداقت پیشه، متخصص پوست و مو در این باره میگوید: مهمترین منشاء لکه های پوستی نور خورشید است. هر قدر فرد بیشتر در معرض نور آفتاب قرار بگیرد احتمال بروز لکه روی پوستش بیشتر می شود البته مصرف برخی داروها مخصوصا داروهای هورمونی همچون قرص های ضدحاملگی هم موثر است.
عوامل دیگری هم باعث بروز لکه های پوستی می شوند اما شرط تاثیرگذاری آنها نور خورشید است. برای مثال ترشحات بعضی از گیاهان و ترشحات پوست میوههایی مانند پرتقال و نارنگی در صورتی که در معرض آفتاب با پوست تماس پیدا کنند، باعث بروز لکه روی سطح پوست می شوند.
این متخصص پوست راجع به عواملی که در بروز این لکه ها تاثیرگذارند نیز اظهار میکند:
هر قدر پوست روشن تر و سطح آن نازک تر باشد امکان بروز لکه ها بیشتر است اما به طور کلی سن، جنسیت و وراثت در بروز این لکه ها نقش تاثیر گذاری دارد. همچنین در سنین بسیار پایین و بسیار بالا که تعداد رنگدانههای پوست کمتر است، احتمال اینکه لکه های پوستی ایجاد شوند بالا می رود.
به گفته این پزشک متخصص، هورمون های استروژن و پروژسترون عاملی برای بالا رفتن احتمال ایجاد لکه هستند و چون این هورمون ها در خانم ها وجود دارند و در دوران حاملگی افزایش پیدا می کنند، خانم ها بیشتر در معرض لکه های پوستی هستند.
وی می افزاید: وراثت یکی دیگر از عوامل تاثیر گذار است. مسلما فردی که رنگ پوستش روشن است و سطح پوست نازک تری دارد این ویژگی ها را به فرزندانش هم منتقل می کند و همانطور که گفته شد امکان ایجاد لکه روی این نوع پوست بیشتر است.
آیا بروز لکههای پوستی با تغییر فصول مرتبط است، پرسشی که دکتر صداقت پیشه درپاسخ به آن میگوید:
این باور غلطی است که مردم گمان می کنند شدت نور خورشید در فصل زمستان کمتر است. تفاوت نور خورشید در فصل زمستان و تابستان در مدت تابیدن آن است. چون در تابستان روزها طولانی تر است و مردم بیشتر در معرض نور قرار دارند، امکان ایجاد لکه های پوستی بالا می رود.
نقش تغذیه و لوازم آرایشی در بروز لکههای پوستی
به گفته دکتر صداقت پیشه، نوع تغذیه در ایجاد لکه های پوستی تاثیر زیادی ندارد. البته مصرف برخی مواد غذایی همانند اسفناج، هویج، انجیر و… باعث تحریک پوست می شوند اما نمی توان آنها را عامل اصلی ایجاد لکه ها دانست.
ضمن اینکه تاکید میشود داشتن تغذیه سالم هیچ گاه مضر نیست. در صورتی که فرد تغذیه سالم داشته باشد و از انواع ویتامین ها بهره ببرد، بدن سالم تری خواهد داشت.
این متخصص پوست در مورد تاثیر لوازم آرایشی نیز میگوید: استفاده انواع کرم پودرها و… به خودی خود باعث ایجاد لکه نمی شوند اما اگر از جنس نامرغوب و غیراستاندارد باشد، باید منتظر پدیدار شدن جوش بر سطح پوست بود و جای این جوش ها نیز ممکن است مانند لک باقی بماند. پس توجه کنید که حتما از لوازم آرایشی و بهداشتی مورد تایید وزارت بهداشت خریداری و استفاده کنید.
انواع لکه های پوستی و محل قرار گرفتن آنها را بشناسید
لکه های پوستی انواع مختلفی دارند و طبق نظر این متخصص پوست شامل این موارد می شوند:
۱.کک و مک
لکههای کوچک یک تا ۳ میلیمتری گرد یا بیضی شکل هستند که به رنگ قهوه ای روشن و تیره در پوست ایجاد میشوند. این لکه ها معمولاً در مناطقی از پوست که در معرض نور آفتاب قرارمیگیرند مثل صورت، پشتدستها، ساعد، گردن و سینه به وجود میآید. در ایجاد کک و مک علاوه بر آفتاب، وراثت هم موثر است.
۲.ملاسما(لکه های حاملگی)
این لکه ها ابتدا به صورت لکههای قهوهای کمرنگ که بزرگتر از کک و مک است ظاهر میشود و به تدریج اندازهاش بزرگتر و رنگش تیرهتر میشود. ممکن است فرد در دوران مجردی یا قبل از بارداری لکه ای روی پوست خود نداشته باشد و بارداری یا مصرف قرص های ضد بارداری عامل ایجاد لکه روی پوستش شود.
۳.لکه های پیری
منشا این لکه ها نور آفتاب است و چون افراد مسن در طول عمر خود بیشتر در معرض نور آفتاب قرار گرفتند، بیشتر مستعد این لکه ها هستند. بنابراین ممکن است افراد جوانی که مدت زمان زیادی در معرض نور آفتاب قرار می گیرند هم در معرض لکه های پیری باشند.
محل این لکه ها در افراد مختلف متفاوت است اما معمولا این لکه ها روی گونهها، پیشانی، بینی، چانه، دست ها و… قرار می گیرند و میزان تیرگی آنها نیز در افراد مختلف متفاوت است.
چگونه پیشگیری کنیم؟
دکتر صداقت پیشه تنها راه پیشگیری از انواع لکه های پوستی را ابتدا دوری از نور آفتاب بیان میکند و میافزاید: بر خلاف تصور مردم و اینکه سعی می کنند با استفاده از انواع داروها، کرمها، لوسیونها و…از بروز این لکه ها جلوگیری کنند، محافظت پوست در برابر نور آفتاب بهترین راه پیشگیری است.
اگر فرد برای محافظت از پوست در برابر آفتاب به ضد آفتاب اتکا کند، قطعا پوستش آسیب می بیند و باز هم امکان بروز لکه وجود دارد زیرا ضدآفتاب برای آفتاب مستقیم چندان مناسب نیست.
در صورتی که فرد مجبور است برای مدت زیادی در معرض آفتاب باشد علاوه بر استفاده از ضد آفتاب باید از پوششی دیگر مانند کلاه های لبه دار هم استفاده کند. ضمن اینکه باید ضد آفتاب هر سه ساعت یک بار باید تجدید شود حتی اگر فرد در منزل است و قصد بیرون آمدن از خانه را ندارد.
همچنین یادآوری میشود تمام اجزای صورت نیاز به محافظ دارند. برای چشم ها و اطراف چشم از عینک آفتابی مرغوب، برای سطح پوست صورت از ضد آفتابهای مناسب و برای لب ها از ضد آفتاب های مخصوص لب استفاده شود.
وی توصیه و تاکید می کند در تابستان به دلیل اینکه روزها بلندتر است هر سه ساعت یک بار حتما ضد آفتاب تجدید شود.
راه های خلاص شدن از شر این مهمان های ناخوانده
بیشتر افراد وقتی خالها و لکهای پوستیشان را از بین میبرند نفس راحتی میکشند غافل از اینکه عامل اصلی همچنان برقرار است و در واقع باید این عامل را درمان کرد و از بین برد زیرا در غیر این صورت به زودی علاوه بر خالهای قبلی، لکههای جدید نیز پدیدار میشوند.
به گفته دکتر صداقت پیشه، در صورتی که لکه ها روی پوست فرد ایجاد شد، فرد علاوه بر دوری از آفتاب و استفاده از ضد آفتاب می تواند برای مدت کوتاهی و بر اساس تجویز دکتر از روشن کننده های پوست و ضد لک ها استفاده کند.
علاوه بر آن میکرودرم ابریژن یک راه جدید برای درمان لکه هاست. در این روش با برداشتن سلول های مرده از سطح پوست، داروها بهتر در پوست نفوذ می کنند.
این متخصص پوست همچنین استفاده از لیزر را برای درمان لکه ها اگرچه موثر اما اثر آن را ضعیف میداند و میافزاید: برای انجام لیزر به جای مراکز زیبایی، باید به متخصص پوست مراجعه شود البته اگر لکه ها پر رنگ باشند این روش زیاد موثر نیست.
او درباره تاثیر داروهای گیاهی در درمان لکههای پوستی نیز عنوان میکند:
به دلیل اینکه روی درمان های گیاهی کار علمی چندانی انجام نشده است نمیتوان در باره تاثیر آن با قطعیت صحبت کرد اما ممکن است این داروها باعث تازگی و شادابی پوست شوند.
همچنین تاکید می شود فرد از هر روش درمانی که برای رفع لکه های پوستی استفاده می کند، امکان برگشت دوباره آنها وجود دارد بنابراین بهترین راه برای جلوگیری از این مهمانهای ناخوانده توجه به اصل پیشگیری یا همان دوری از نور بیش از اندازه خورشید است.
مصرف سیگار در دختران جوان موجب کک و مک میشود
نتایج مطالعات پزشکان ایتالیایی نشان میدهد احتمال بروز کک و مک آکنه در دختران جوان سیگاری بیشتر از همسالان غیرسیگاری آنهاست.
این پزشکان اگر چه تاثیرعوامل دیگر را در بروز آکنه و کک و مک در دختران جوان انکار نمیکنند اما خاطرنشان میسازند کشیدن سیگار نیز میتواند به عنوان یکی از علتهای مهم ایجاد کک و مک باشد.
آب بنوشید تا پوستی جوان و شفاف داشته باشید
کارشناسان و متخصصان پوست در انگلیس تاکید میکنند نوشیدن آب میتواند لکهها و چروکهای پوستی را از بین ببرد.
به گفته پزشکان، مصرف هشت لیوان آب در روز، پوست را شفاف و جوان میکند، لکههای پوست را از بین میبرد، چروک های پوست را کاهش میدهد و سبب مرطوب ماندن پوست از درون به بیرون میشود.
براساس گزارش روزنامه دیلی میل، در این آزمایش ها، پزشکان از چندین شرکت کننده زن خواستند روزانه و به مدت هشت هفته یک و نیم لیتر آب بنوشند؛ بدون اینکه سایر عادات و الگوهای زندگی خود را تغییر دهند.
در پایان آزمایش ها پزشکان متوجه شدند زنانی که در این مدت آب نوشیده بودند، ۱۹ درصد و زنانی که آب معدنی حاوی املاح طبیعی مصرف کرده بودند، ۲۴ درصد شاهد کاهش چین و چروک های پوستی روی صورت خود بودند.
آیا میدانستید مصرف برخی گیاهان نظیر تمشک، گریپ فروت، چای سبز، اکالیپتوس و گردو به دلیل داشتن ترکیبات پلی فنول موجب کمرنگ شدن کک و مکهای پوستی ناشی از نور آفتاب میشود.
دکتر عنایتالله سلیمی، داروساز و عضو هیئت علمی دانشگاه جندی شاپور در این باره میگوید:
ترکیبات هیدروکینون منجر به مهار تشکیل ملانین در پوست میشوند و معمولا سه تا چهار هفته بعد از مصرف، اثرات مطلوب خود را نشان میدهند.
به گفته وی، این نوع ترکیبات شامل مواد روشن کننده پوستی آربوتین هستند که معمولا در برگ گیاهانی همچون گلابی یافت میشود. گاهی این ترکیبات شامل ویتامین C و مشتقاتش است که منجر به مهار تولید ملاتونین و روشن شدن پوست میشوند.
همچنین عصاره شیرین بیان باعث از بین بردن پیگمانتاسیون ناشی از اشعه UVB آفتاب میشود. عصاره شیرین بیان بی خطرترین عامل روشن کننده رنگدانه است که در ترکیبات زیبایی به عنوان شفاف کننده پوست به کار می رود و می تواند در ترکیبات کرم های آرایشی صورت به کار رود.
به علاوه عصاره شیرین بیان به عنوان یک مشتق ضدالتهاب موضعی مطرح است که می تواند در کاهش قرمزی پوست و تیرگی پس از التهاب، کاربرد داشته باشد.
آیا مقاله بالا برای شما مفید بوده است؟
برای خواندن مطالب بیشتر در رابطه با لکه های پوستی بر روی لینک زیر کلیک نمایید.