رفع عطش در تابستان با نوشیدنی های گیاهی

خنک بنوشید

748

بعضی روزها آنقدر هوا گرم است که خوردن یک پارچ آب به صورت یک ضرب هم دردی را درمان نمی کند. آخ که بیرون رفتن و دنبال کار از این اداره به آن اداره سر زدن یا بردن بچه ها به کلاس و حتی خرید برای درست کردن یک شام خوشمزه آن هم سر ظهر یک روز تابستانی می تواند بدترین شکنجه ای باشد که باید آن را تحمل کنی. من برای رهایی از این شکنجه چند نسخه دارم که از مادربزرگم به ارث برده ام. نوشیدنی هایی جادویی.

پس با دور شدن از شربت های آماده و شیرین و گوش دادن به ندای عرقیات گیاهی با مزه های مختلف و گاه تند و تیز از این نسخه ها بهره مند شوید:

عرق «کاسنی» نوشیدنی خنک برای رفع تشنگی مفرط

در ایران قدیم از قسمت‌های مختلف گیاه کاسنی و عرق آن به عنوان تصفیه کننده خون و شست وشودهنده کبد استفاده بسیاری می شده است. این گیاه که نوع صحرایی یا وحشی آن اوایل بهار و کنار جویبار یا در میان سبزه زارها رشد می کند امروز هم از پرطرفدارترین گیاهان دارویی است.

طبیعت کاسنی «سرد و تر» است و به دنبال همین هم هست که آن را برای برطرف کردن تشنگی مفرط به شما توصیه می کنم. هر چند عرق آن سرشار از ویتامین C است و نوع وحشی آن فسفر و آهن گیاهی هم دارد.

عرق کاسنی در نوسازی سلول های کبد نقش برجسته ای دارد، چربی های مازاد کبد و رادیکال های آزاد مضر را خنثی و خون را تصفیه می کند. ملین و ادرارآور خوبی است و با خارج کردن سموم بدن، التهاب، تب های صفراوی، یرقان و زردی ناشی از گرمی را رفع می کند، کیسه صفرا، کلیه و مثانه را از سنگ پاک، التهاب معده را برطرف، اسید کلریدریک معده را تحریک و اشتها را افزایش می دهد.

عرق کاسنی برای مبتلایان به نقرس و هپاتیت هم مفید است و بدن این افراد را در برابر بیماری‌های عفونی ایمن می کند. در کنار همه این‌ها با تقویت کبد، رنگ پوست را روشن، بیماری های مزمن پوستی به خصوص اگزما را التیام و رسوبات ادراری و جوش های ناشی از گرمی غذاها را رفع می کند.

فایده دیگر این عرق افزایش‌دهندگی نیروی جنسی است و چون روی کبد اثری مطلوب دارد این عضو می تواند به تنظیم هورمون ها بپردازد و در افزایش قدرت باروری نطفه و تنظیم و تقسیم کروموزوم های نر و ماده بسیار تاثیرگذار باشد.

دیگر بیشتر از این چه می خواهید؟ یک مجموعه کامل از خواص و فواید بی نظیر در این گیاه نهفته است. البته باید یادتان باشد که هر چه عرق کاسنی تلخ‌تر باشد خواص بیشتری دارد و در التیام امراض کبدی موثرتر است. یعنی زمانی بهترین اثر درمانی را از این عرق می بینید که به اصطلاح دوآتشه و استاندارد باشد و میزان آب کمتری در تهیه آن به کار رفته باشد.

البته کاسنی هم مثل هر گیاه دیگری می تواند عوارض جانبی داشته باشد که شامل ایجاد حساسیت های پوستی  و ایجاد درماتیت (به هر نوع ضایعه پوستی که ماهیت اصلی و اولیه آن واکنش التهابی باشد درماتیت گفته می شود) است و این مساله به ترکیبات لاکتونی آن مربوط می شود.

عرق «شاه‌تره» و درمان بیماری های گوارشى

شاه‌تره یک گیاه بومی ایران است و گرچه مزه آن کمی تلخ است ولی خواص مثال زدنی بسیاری دارد. این عرق به کبد کمک می کند تا خون را صاف کند ولی بیش از هر چیز شاه‌تره را یکى از باارزش ترین گیاهان دارویى در درمان بیماری هاى گوارشى می دانند و از دیرباز اعتقاد بر این بوده که این گیاه پاک کننده معده است.

گفته شده آب برگ آن با عسل  و تمبر هندی نوشیدنی مفید و معجزه آسا در تمیز کردن دستگاه گوارش و تصفیه کننده خون می باشد.

این گیاه که حاوی ویتامین C قابل توجهی است، برای جلوگیری از خرابی و خونریزی لثه هم توصیه شده است و حتی در گذشته غرغره جوشانده آن را برای برطرف کردن آفت  و زخم‌های دهانی استفاده می کردند.

شاه‌تره حتی برای بیماری های پوستی هم یک خاصیت مفید در آستین دارد و برای بهره‌مندی از آن باید پمادی از این گیاه به همراه حنا تهیه و برای بیماری‌های پوستی، خارش پوست و ضدعفونی کردن آن استفاده کنید.

در کنار همه این ها من مصرف عرق شاه تره را در فصل تابستان به دلیل خاصیت خنکی و سردی آن به شما پیشنهاد می کنم. به این ترتیب می توانید همزمان از خواص درمانی یک نوشیدنی گوارا نیز بهره مند شوید.

مصرف مقدار عادی و دارویی شاه تره عوارض جانبی خاصی ندارد البته در صورتی که شما باردار یا مبتلا به بیماری خاصی نباشید ولی مصرف بسیار زیاد آن به دلیل وجود آلکالوئیدهایی چون فومارین(پروتوپین)، فوماری لین و سیناکتین ممکن است باعث لرز، تشنج و مرگ شود.

عرق «بیدمشک»، نوشیدنی تقویت کننده اعصاب

اگر بعد از یک روز کاری سخت و در هوایی گرم به خانه رسیدید، حتما به یک نوشیدنی خنک نیاز دارید. من به شما توصیه می کنم عرق «بیدمشک» را انتخاب کنید.

این عرق گیاهی درصورتی که به‌ صورت خنک سرو شود، علاوه بر آنکه شما را خنک و آسوده می‌کند، موجب آرامش و از بین رفتن تنش‌ها و استرس‌های کاری‌ هم می‌شود.

عرق بیدمشک علاوه بر این به‌ عنوان دارویی گیاهی و مقوی قلب و تنظیم‌کننده تپش قلب مورد استفاده قرار می ‌گیرد.

بیدمشک، گیاهی ملین و تقویت‌ کننده قلب، اعصاب و محرک قوای جنسی است. این گیاه دارویی دستگاه گوارش را تقویت می کند و اشتها را افزایش می‌‌دهد. جوشانده برگ یا پوست درخت بیدمشک هم سبب دفع انگل‌‌ها و کرم‌های معده و روده می‌‌شود.

شربت «سکنجبین»، دوای عصرهای آتشین

فکر می‌کنم کمتر کسی است که مزه و عطر «سکنجبین» را همراه با کاهو در بعدازظهرهای گرم تابستان به یاد نداشته باشد.

سکنجبین در واقع مخلوطی از سرکه و عسل است که به مقدار معین با هم ترکیب می شوند و از آن شربتی گوارا و معطر به وجود می آید. جالب است بدانید در گذشته عسل در برخی از مناطق پیدا نمی‌شد و برای همین سکنجبین را از مخلوط سرکه و شکر تهیه می کردند. البته امروزه هم به دلیل گران بودن عسل، این شربت با شکر تهیه می شود.

این شربت سنتی ایرانی طبع سرد وخنک و تمام منافع سرکه را به همراه دارد و یک صفرابر مشهور است. اگر می خواهید تاثیر آن در بدنتان دو چندان شود کافی است سکنجبین را با یخ خنک کنید وهمراه خیار رنده شده بنوشید؛ در این حالت نه تنها تشنگی شما رفع و التهاب ناشی از گرما به شدت کم می‌شود بلکه سموم نیز به همراه ادرار یا عروق از بدنتان خارج می شود.

البته این شربت خاصیت ملینی و مسهلی هم دارد و گفته می شود اگر با تخم کاسنی و کمی گلاب تهیه شود به نوشیدنی پرسودی تبدیل می‌شود که در کنار رفع گرمای بدن برای افراد مبتلا به نفخ هم بسیار مفید است؛ البته کسانی که زخم معده دارند نباید از این ترکیب استفاده کنند.

بهترین نوع سکنجبین آن است که در منزل تهیه شود و هنگام جوشاندن سرکه با مواد قندی و درست پیش از سرد شدن ترکیب، یک دسته نعناع تازه به آن اضافه شود تا عطر بهتر و خاصیت بیشتری پیدا کند.

فراموش نکنید که شربت سکنجبین شیرین وچاق کننده است و اگر رژیم دارید یا می خواهید تناسب اندامتان را حفظ کنید، باید در مصرف آن اعتدال را در نظر بگیرید.

در نهایت باید به یاد داشته باشید هر غذایی در طب سنتی دارای یک یا چند مصلح است و منظور از مصلح یعنی نوعی ماده غذایی یا گیاهی دارویی که مصرف آن به همراه غذای مورد نظر در اصلاح و تعدیل عوارض جانبی احتمالی، جذب و اثر گذاری آن غذا در بدن و ارگان های مربوطه تاثیر بسیاری دارد.

به این ترتیب اگر کاهو را با سکنجبین یا سرکه بخورید، اشتها آور خواهد بود و اگر آن را با شیرین‌ بیان، فراسیون یا با ماءالجبن بخورید‌ برای قولنج که د‌ر اثر غلبه سرد‌ی است، مفید است. همچنین اگر آب پخته کاسنی را با سکنجبین میل کنید بهترین داروی تب های طولانی و مداوم خواهد بود.

نوشیدنی

مطالب مرتبط
افزودن نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

2 × یک =