یک تعطیلی چند روزه که پیش میآید، همه در خونه شروع میکنند به غر زدن و پرسیدن اینکه: “کجا میریم؟” “به یک مسافرت طولانی می ریم یا به یه اردو ساده؟”
برای گذراندن اوقات فراغت خارج از منزل، به تنهایی یا با خانواده، آخر هفتههای سال تحصیلی، رستوران و سینما جای مناسبی است اما تابستانها دیگر کسی از این برنامه راضی نیست. زندگی در شهر شلوغی مثل تهران که دستوبال شهروندان را در داشتن تنوع گذراندن اوقات فراغت بسته است، همه را خسته میکند و به دلیل ناآگاهی افراد نسبت به دیگر موارد گذران اوقات فراغت، “کسالت” نتیجه تعطیلی میشود.
کمپینگ یا اردو زدن در فضای باز یکی از مواردی است که کمتر مورد توجه قرار گرفته است. در حالی است که در جهان به عنوان یکی از سالمترین روشهای تفریح و گذران اوقات فراغت در فضایی خارج از خانه و در دل طبیعت شناخته شده است.
کافی است با راه و رسم آن را بیشتر بشناسید و با مناطق مناسب این کار آشنا شوید تا لذت خوابیدن شبی زیر سقف آسمان و خارج از فضای دودزده شهر را با هیچ تفریحی در درون شهر عوض نکنید.
کمپینگ، پیکنیک نیست!
صنعتی شدن شهرها و آدمها در قرن بیستویکم، اگر هزار فایده داشته باشد، در کنار خودش هزار و یک معضل دیگر برای آدمها به وجود آورده است.
بنابر اعلام رسمی آمار، اکثریت قالب توجهی از مردم شهرهای بزرگ و صنعتی از حداقل یک اختلال روانی رنج میبرند که افسردگی مزمن شایعترین آن است. استفاده از دارو و بستری شدن در مراکز روانی همواره گزینههای قابل اعتمادی نبوده و نیست. از این رو دانشمندان تغییر شیوه و سبک زندگی را برای رفع چنین مشکلاتی به هر طریق ممکن سفارش کردهاند تا به این ترتیب بتوانند آدمها را از زیر بار چرخ دندههای زندگی ماشینی و شهری برهانند.
آشتیکردن با طبیعت یکی از همین راههاست. کمپینگ و اردو زدن از جمله روشهایی است که انسانها را با طبیعت نزدیکتر میکند و ارزش آن به عنوان یک راه درمانی چندین برابر شده است. جالب است که در آمریکا صنعتی با نام “صنعت کمپینگ” راهاندازی شده است.
بر خلاف تصور رایج، کمپ زدن، تفاوت فاحشی با پیکنیک رفتن دارد. کسی که قصد دارد به پیکنیک برود، سعی میکند تا بیشتر لحظات خارج از خانه را صرف خوراکیهایی کند که از قبل آماده کرده است، اما اردو زدن یا کمپینگ یعنی زندگی کردن در طبیعت. به عبارت دیگر کسی که میخواهد در طبیعت اردو بزند، قصد این را ندارد که روند زندگی قبل خود را خارج از دیوارهای خانه ادامه دهد. بلکه میخواهد با جدا کردن خودش از فضای معمول، شیوه جدیدی از زندگی کردن را برای مدتی در مکانی متفاوت تجربه کند.
این تجربه، هسته و مغز کمپینگ است. برای اردو زدن حتما نباید کیلومترها از شهر و زندگیتان دور شوید تا این شیوه را امتحان کنید. میتوانید به راحتی در حیاط و حتی پشتبام خانهتان هم کمپ بزنید و لذتش را ببرید!
گام نخست در اردو زدن: فهرست تهیه کنید
همیشه مهمترین و نخستین جنبه انجام هر کاری، نیت آن است. اگر نیت کمپ زدن در دل طبیعت دارید، اول راه هستید. برای انجام شدنش باید فهرستی از لوازم مورد نیاز را تهیه کنید. این فهرست میتواند به فراخور اینکه به تنهایی اردو میزنید یا گروهی (مثلا با خانواده)، در جنگل اردو میزنید یا در دشت و کوه و صحرا، شامل ریزهکاریهای مخصوص خود باشد. اما اگر تازهکار هستید و میخواهید اولین تجربه اردو زدن در طبیعت را هر چه سریعتر عملی کنید،
تهیه یک لیست از لوازم لازم و ضروری این سفر چندان هم مشکل نیست. همه کمپ ها با وجود اینکه در مکانهای مختلفی برگزار میشوند، در داشتن چند قلم وسیله ضروری مشترک هستند که در ادامه نام تک تکشان و شیوه خرید آنها خواهد آمد.
قبل از نوشتن و آماده کردن لیست اردو همواره در نظر داشته باشید که بیخودی شلوغش نکنید. تنها وسایلی را به همراه ببرید که احتیاج دارید و احتمالات ناممکن آینده را از ذهنتان دور بریزید و به کمپینگ به چشم ماجراجویی نگاه کنید.
وسایلی چون کوله پشتی، کیسه خواب، چادر، آب، غذای مناسب، نقشه منطقه، قطب نما یا جیپیاس، سوت، کفش مناسب پیادهروی، جعبه کمکهای اولیه، الکل جامد، مواد ضدعفونیکننده، چاقو، چراغ قوه، باطری، کبریت، فوم برای زیر کیسه خوابها، فندک، از آن دسته وسایلی هستند که همیشه باید در هر سفری که به طبیعت دارید همراهتان باشد.
دیگر وسایل مثل قمقمه، فلاکس، پتوی اضافه، عینک آفتابی، کلاه آفتابی، کرم ضد آفتاب، دربازکن، چای کیسهای، بطری آب اضافه، قرصهای تصفیه آب یا سیستمهای فیلتر آب و چاقوی بزرگ، ممکن است برای رفع نیاز در طبیعت به کارتان بیاید.
اگر قصد زدن یک کمپ خانوادگی را دارید که بچههای کوچک هم در آن هستند، علاوه بر لوازم ضروری مخصوص آنها، مجهز کردن جعبه کمکهای اولیه و بردن آن را فراموش نکنید. برداشتن قرصهای ضد حساسیت، پمادهای سوختگی، پنبه، درجه تب، بتادین، باند، گاز استریل و… را مد نظر داشته باشید.
نترسید! این وسایل تنها محض اطمینان و برای استفاده نشدن برداشته میشوند. در هر صورت احتیاط شرط عقل و رعایت آن واجب است.
در حین آماده کردن لیست وسایل، بچههایتان را نسبت به نحوه کار اردو زدن توجیه کنید تا از برداشته شدن لوازم اضافی خودداری شود. بردن انواع و اقسام اسباببازی جز اینکه هنگام برگشت جا گذاشته میشوند و اسباب زحمتتان میشود چیز بیشتری عایدتان نمیکند. فراموش نکنید که در طبیعت آنقدر جاذبه وجود دارد تا فرزندانتان برای لحظاتی عادات قبلیشان را فراموش کنند و تجربههای جدید به دست آورند.
قدم دوم: تهیه لوازم مورد نیاز
بسیاری از لوازم داخل فهرست اگر با دقت و به خوبی تهیه شوند تا مدتها سالم و قابل استفاده میمانند. همین امر بهانهای میشود تا برای اردو زدنهای دیگر ترغیب شوید. اما چگونگی تهیه برخی از این لوازم مثل چادر، کیسه خواب، کوله پشتی و زیرانداز در عین مهم بودن راحت نیز هست.
-
چادر
قاعدتا اردو زدن در طبیعت تجربه نوعی از زندگی کردن در آن است. در کمپ زدن به ناچار، هم برای خواب راحت و امن شبانه و هم برای جا دادن وسایلتان نیازمند چادر یا Tent مناسب هستید. از این رو انتخاب کردن نوع مناسب آن بسیار مهم است. چادرها انواع مختلفی دارند و بسته به منطقهای که به آنجا سفر میکنید، باید نوع مخصوص آن منطقه را تهیه کنید.
ولی معمولا توصیه میشود چادری بگیرید که ضد آب باشد و به راحتی باز و بسته شود. البته قیمت چادرها و حجم نفرات آن هم تعیین کننده است. انواع چادرهای موجود در بازار به شرح زیر است:
– چادر چهارچوبدار: این نوع چادر بهترین و بیشترین فضا و سقف آزاد جهت ایستادن را دارد. فضای خواب، آشپزی و نشستن در آن از هم جداست. قاب یا چهار چوب در این چادر از جنس استیل است.
– چادر گرده ماهی: چادری است مثلثی با یک تیر افقی در طول چادر که توسط دو تیرک عمودی در ابتدا و انتهای چادر حمایت میشود. این چادر بسیار مقاوم و سقف آزاد آن نیز مناسب است. تنها عیب آن در قسمت پهلوهای غیر مستحکم آن است. جهت استحکام بیشتر در باد، این چادر به وسیله طنابهای مخصوص به زمین محکم میشود.
– چادر گنبدی: همان طور که از اسم آن بر میآید این نوع چادر به شکل گنبدی است. بر پا کردن آن بسیار آسان است و با عبور تیرکهای قابل انعطاف و سبک از داخل آستر چادر آماده میگردد. این نوع چادر قابل حمل و اندازههای آن نیز متغیر است. حتی سایزهای مناسب آن، تعداد بالای افراد را نیز در خود جای میدهد.
این چادر به علت قیمت نسبتاً مناسب، راحتی حمل، سبک بودن و… پر فروشترین نوع چادر است. توجه داشته باشید که هر چه ارتفاع گنبد بیشتر باشد، آسیبپذیری آن در مقابل باد بیشتر خواهد بود.
برای پیدا کردن یک جنس تک و عالی میتوانید چادر مورد نظرتان را تا سقف قیمت ۸۰۰ هزار تومان پیدا کنید.
-
کیسه خواب
بهترین گزینه برای خوابیدن در طبیعت است. به خاطر داشته باشید که به همراه بردن لحاف و تشک علاوه بر سنگین بودن، جای زیادی اشغال میکند و بردن آن به دل طبیعت خیلی عاقلانه و منطقی به نظر نمیرسد. کافی است هر کسی کیسه خواب خودش را تهیه کند. آن وقت دیگر معضلی به نام جای خواب نخواهید داشت.
کیسه خوابها دو نوع هستند. کیسه خوابهایی که در تهیه آنها از پشم شیشه استفاده میشود و کیسه خوابهای پردار. کیسه خوابهایی که در آن از پر استفاده شده باشد، گرمتر از سایر کیسه خوابها هستند. اگر در فصل گرما یا به مناطق گرم سفر میکنید، ممکن است بخواهید بیرون کیسه خواب بخوابید.
به این ترتیب که درون کیسه خواب نروید و آن را زیر خودتان قرار دهید. در این صورت برداشتن پتوی سفری یا رو انداز سبک، محض اطمینان توصیه میشود. قیمت کیسه خوابها بسته به نوع و گنجایش نفرات درونش از ۶۰ هزار تومان شروع و تا سقف ۲۵۰ هزار تومان ادامه مییابد. قطعا اولویتهای شما در تعیین قیمت، نقشی اساسی دارد.
-
کوله پشتی
فلسفه بردن کولهپشتی در سفر این است که هر کسی وسایل لازم و ضروری سفرش را خودش حمل کند و همواره با خود داشته باشد. توجه داشته باشید که اگر با بچههایتان اردو میزنید، این کار روش مناسبی است برای آنکه به کودکتان بیاموزید باید مسئولیت وسایلش را خودش به عهده بگیرد. در نتیجه عواقب سهلانگاری در حمل کوله پشتی که حامل وسایل ضروری است به عهده خود فرد است.
سعی کنید از کولهپشتیهای استاندارد استفاده کنید. کولههای طبیعتگردی دارای جیبهای مختلفی اطراف کوله هستند و در برخی مدلها یک کوله کوچک به بخش اصلی متصل شده است که میتوان آن را جدا کرد و زمانیکه اطراف کمپ میخواهید گشتوگذار کنید یا به قله بروید، همراه ببرید.
کولههای کوهنوردی نیز که برای حمل بار در ساعتهای طولانی مناسب هستند، ظاهری کشیدهتر دارند و جیبهای کمتری در اطراف دارند. جنس کولهها باید ضد آب باشد. در انواع جدید آنها از پارچههای کورتکس استفاده میشود که سبکتر نیز هستند. شما میتوانید کوله پشتی مورد نظرتان را از بین کولههایی با قمیت ۳۸ هزار تومان تا کولههای حرفهای با سقف قیمتی ۲۰۰ هزار تومان تهیه کنید.
-
زیرانداز
یک شب راحت در طبیعت بدون داشتن زیرانداز مناسب امکانپذیر نیست. از این رو باید به همراه داشتن مناسبترین زیرانداز را مد نظر قرار دهید. زیرانداز در طبیعت برای قرار دادن کیسه خواب روی آن و جلوگیری از تبادل حرارت بین بدن شما و زمین استفاده میشود. نداشتن زیرانداز خوب باعث میشود شب سختی را در طبیعت بگذرانید و از آمدن به طبیعت و اردو زدن پشیمان شوید.
از کجا بخریم؟
خیلی ساده میشود وسایل مورد نیاز را از مراکز فروش لوازم کوهنوردی وگردشگری تهیه کرد. در تهران شما میتوانید با رفتن به میدان منیریه هر وسیلهای را مناسب با سلیقه و هزینه آن تهیه کنید. مهمترین نکته در خرید وسایل کمپینگ این است که در نظر داشته باشید این وسایل یک بار مصرف نیستند و با خرید درست و نگهداری اصولی آنها میتوانید تا سالهای سال از این وسایل بهره ببرید و حتی در مسافرتهای معمولی هم از آنها استفاده کنید.
اگر هم اهل خرید اینترنتی هستید میتوانید از طریق اینترنت سفارش دهید و به صورت پستی دریافت کنید.
و اما شکم!
هر جا که آدمیزاد باشد، گرسنگی هم هست. چه برسد به اینکه در دل طبیعت و هوای پاک اردو بزنید، که اشتها چند برابر میشود. البته ایرانیها از این بابت نگرانی خاصی ندارند چون دست به کباب پختنشان در مسافرتها عالی است. اما نباید فراموش کرد که در کمپینگ، شما برای خوردن نیامدهاید. آمدهاید تا از طبیعت لذت ببرید پس سعی کنید وقت خود را به هر طریق ممکن حفظ کنید و با پختوپز آن را هدر ندهید.
راه حلش هم ساده است. کافی است کمی فکر کنید تا از قبل غذاهایی آماده کنید که نیازی به وقت برای پخت نداشته باشد. انواع سالادها مثل سالاد الویه، سالاد ماکارونی، سالاد لوبیا قرمز و.. هم انرژی بالایی دارند و هم مناسب فصل تابستان هستند. غذاهای دیگری هم مانند انواع کوکو (سبزی، سیب زمینی، گوشت، کدو، پیاز بادمجان و….) و انواع خوراک (عدسی، لوبیا) هم میتوانند جزو لیست انتخابهای شما قرار بگیرند.
با همه این تفاسیر نمیتوان جایگاه ویژه “ساندویچ” را در وعدههای غذایی کمپینگ در نظر نگرفت. راحتی آماده شدن و کمجا بودن وسایل آن جزو اولین و بهترین انتخابهاست. هم میتوانید از قبل آن را درست کنید، آماده بگذارید تا به وقتش سرو شود و هم میتوانید با بردن وسایل، آن را در محل استقرار آماده کنید. به شرط آن که مواد لازم در دسترستان باشد، دستتان هم برای درست کردن انواع آن باز است.
اگر از مخالفان سوسیس و کالباس هستید، تخم مرغ آبپز، همبرگر، نان و پنیر و گوجه و سبزی، تن ماهی و… هم از نظر تامین انرژی مورد نیازتان قابل اعتماد هستند و هم خیالتان بابت سلامت غذا راحت است.
مهمترین توصیه کمپیگبازها در این گونه موارد، همراه بردن مواد غذایی با انرژیهای بالاست. شکلات و کاکائو از جمله این مواد هستند. در واقع این دو مواد باید در سبد غذایی و کوله پشتی هر شخص باشد تا در مواقع ضروری و نیاز از آنها مصرف کند. دلیلش هم کم حجم بودن و میزان انرژی بالای آنهاست که میتواند در مواقع خطر، زمانی که گم شدید یا در حال پیادهروی و با فاصله از محل کمپ تان هستید از آن استفاده کنید.
شیرینیها و کیکهای کوچک هم برای بردن مناسب هستند. اما کشمش و خرما پیشنهاد بهتری است که کوهنوردان حرفهای برای پیادهرویهای طولانی دارند. امتحان کردن این گزینهها سالمتر به نظر میرسد.
دوست واقعی طبیعت باشید
اگر قصد کردهاید در طبیعت باشید و با آن آشتی کنید، پس از پشت به آن خنجر نزنید و محل کمپ خودتان را با ریختن آشغال و کثیف کردن، از بین نبرید. بردن چند عدد کیسه پلاستیکی به نیت جمعآوری زبالههای تولید شده، جای زیادی از شما نمیگیرد. فراموش نکنید در این زمینه به بچههایتان گوشزد کنید که محل کمپ را باید همان گونه که تحویل گرفتهاند ترک کنند. کما اینکه بچهها به تقلید کار بزرگترهایشان گرایش دارند. اگر ملاحظات شما را در این زمینه ببیند، خود به خود یاد میگیرند که چگونه با محیط اطرافشان رفتار کنند.
انتخاب محل کمپ
برای چادر زدن تا آنجا که امکان دارد جای امنی را برای گروه خود انتخاب کنید. در عمق درهها، در مسیر سیلابها و نزدیکی رودها، در شیبهای تند، نزدیکی آتش، در معرض وزش شدید باد و جایی که حیوانات و حشرات خطرناک وجود دارند، کمپ نزنید.
اگر گروهی سفر میروید و چند چادر دارید حتما چادرها را نزدیک به هم و به صورت دایره یا نیم دایره برپا کنید. پیش از برپا کردن چادر سطح زیر آن را تا جایی که میتوانید صاف کنید. اگر احتمال باران میرود دور چادر را شیار باریکی بکنید. با این روش آب را به راهی که میخواهید هدایت کردهاید.
کف چادر حتما زیرانداز بیاندازید تا هم سرمای زمین را تا حدودی کمتر احساس کنید و هم از آسیب رسیدن به چادرتان جلوگیری کند. شبها بعد از هر ورود و خروج از چادر برای جلوگیری از ورود حشرات زیپ توری آن را ببندید.
قدم سوم: مقصد و مسیر را تعیین کنید
کجا رفتن، اصل و مغز سفر کردن است. برای اردو زدن هم علاوه بر تهیه اسباب لوازم آن باید مقصد را مشخص کرد. در این زمینه قبل از هر کاری باید مکان مورد نظر را با در نظر گرفتن مدت زمان مستقر شدن و تعداد نفرات و بازه سنی افراد انتخاب کرد. اگر بچههای کوچک یا افراد مسن همسفرتان هستند، انتخاب مکانهای بلند با سراشیبی زیاد مثل اردو زدن در کوهها مکان مناسبی برای گروه شما نیست.
دومین قدمتان هم باید انتخاب مسیر رفتن باشد. انتخاب مسیر درست و سر راست که از قبل مطالعه شده باشد، مثل قلکی برای حفظ وقت شماست.
پارکهای جنگلی، جنگلهای ملی و مناطق طبیعی حفاظت شده از جمله بهترین مکانها برای اردو زدن هستند. در تهران و مناطق اطراف آن، هم پارک جنگلی هست و هم مناطق حفاظت شده برای این کار!
نکته آخر
فراموش نکنید هنگام بازگشت، فهرست تهیه شده قبل از سفر را به همراه داشته باشید تا با چک کردن دوباره وسایل از جا گذاشتن اسباب و لوازم خود جلوگیری کنید. فراموش نکنید رفتن به طبیعت برای لذت بردن و استراحت کردن است. پس لحظات را به خودتان و اطرافیانتان سخت نگیرید و سعی کنید تا میتوانید خاطره خوش بسازید!
مکان هایی برای اردو زدن در تهران
– پارک جنگلی چیتگر:
این پارک با ۱۴۵۰ هکتار زمین پرداخت، از شمال به زمینهای چیتگر، از جنوب به اتوبان کرج، از غرب به پیکان شهر و از شرق به منطقه خرگوشدره محدود میشود. پارک چیتگر بزرگترین پارک جنگلی تهران است که در بیشتر فصلهای سال از آن استفاده میشود. وجود پیست دوچرخه سواری و مسیرهای هدایت شده آسفالت برای پیادهروی و دریاچه مصنوعی از نکات مثبت این پارک است.
– پارک جنگلی لویزان:
لویزان واقع در منطقه ۴ شهرداری تهران، از شمال به اُزگل، از جنوب به تپههای شمس آباد، از غرب به حسین آباد و از شرق به شیان محدود میشود. دو رشته قنات موجود که باغهای منطقه را سیراب میکرده است، عبارت است از قنات مبارک آباد و حاج قاسمی. از مکانهای مهم لویزان میتوان از امامزاده پنج تن، پارک جنگلی لویزان و موقوفه فرهنگی ادب نام برد.
– پارک جنگلی وردآورد:
پارک جنگلی وردآورد با ۱۰۲۰ هکتار وسعت دومین پارک جنگلی بزرگ تهران است که در محدوده کوههای وردآورد در حد فاصل اتوبان کرج و پادگان سپاه قرار دارد.
– پارک ملی خجیر و سرخه حصار:
پارک ملی خجیر مساحتی در حدود ۱۰۰۱۳هکتار دارد که از پوشش گیاهی و جانوری (پستانداران، پرندگان و خزندگان) برخوردار است و تحت حفاظت رسمی سازمان حفاظت محیط زیست ایران قرار دارد.
مساحت پارک ملی سرخه حصار نیز ۹۳۸۰ هکتار است که تحت کنترل و حفاظت سازمان محیط زیست قرار دارد. تمام محدوده پارک سرخه حصار به غیر از بخش شمال شرقی آن، جزو مناطق حفاظت شده هستند.
دیگر پارکها چون پارک سوهانک با ۲۰۰ هکتار در شمال شرق، توسکا با ۳۰۰ هکتار در جنوب شرق نیز میتواند در فهرست انتخابهای شما باشند.
– منطقه حفاظت شده لار:
این منطقه در شمال و شمال شرقی تهران و در فاصله ۹۰ کیلومتری آن قرار دارد و به دلیل وجود رودهای پر آب، از مناطق آبخیز ایران به شمار میرود. مراتع بسیار وسیع این منطقه در فصل تابستان از چراگاههای دام های چادرنشینان اطراف تهران به شمار میرود. منطقه لار به علت غنای ساختارهای طبیعی، گونههای مختلفی از حیات وحش مانند قوچ، میش، پلنگ، گراز، روباه، شغال و ۹۷ گونه پرنده و انواع خزندگان را در خود جای داده و از تنوع گیاهی گستردهای نیز برخوردار است. دریاچه ۲۰ کیلومتری لار یکی از مراکز تفریحی این منطقه است. سد لار که ساخت آن از سال ۱۳۵۳ تا ۱۳۵۹ به طول انجامید، با ارتفاع ۱۵۰ متر یکی از بلندترین سدهای خاکی ایران است.
– منطقه حفاظت شده ورجین:
شکارگاه حفاظت شده ۲۸ هکتاری ورجین در ۱۵ کیلومتری شرق تهران قرار دارد و دسترسی به آن از مسیر جاده لشگرک امکانپذیر است.
– پارک ملی کویر:
اگر هم دشت و صحرا را برای کمپ زدن انتخاب کردهاید، میتوانید “پارک ملی کویر” را برای اردو زدن انتخاب کنید. این پارک در ۵۰ کیلومتری جنوب شرقی تهران و در غرب کویر مرکزی ایران و شرق دریاچه نمک قرار دارد. اراضی مسطح این پارک با پوشش گیاهی کویری و نیمه کویری، زیستگاه پستاندارانی چون جبیر، آهو و گونههای با ارزشی چون یوزپلنگ و گورخر است. در این پارک آثار فرهنگی و تاریخی مانند کاروانسرای قصر بهرام و باقی مانده آثار کاروانسرای عینالرشید نیز به چشم میخورد.
– بوستان پردیس بانوان:
اگر خانمها تصمیم گرفته باشند که گروهی در مکانی مناسب اردو بزنند، میتوانند “بوستان پردیس بانوان” واقع در سه راه افسریه-ضلع جنوب غربی میدان افسریه-ضلع شمال بوستان آزادگان را انتخاب کنند. این بوستان در محدوده منطقه ۱۵ شهرداری تهران واقع شده است. مساحت کل بوستان ۲۷ هکتار بوده و دارای یک ورودی اصلی در ضلع جنوبی میباشد. قریب به ۲۰ هکتار از مساحت کل این بوستان به فضای سبز اختصاص یافته که حدود ۲۸۰ هزار گیاه شامل ۵۴ گونه درخت، درختچه و گیاهان بوتهای و فصلی سازگار با شرایط آب و هوایی تهران در آن کاشته شده است.
– شهر بانوان:
شهر بانوان نیز واقع در انتهای اتوبان نواب –تقاطع اتوبان تندگویان-پادگان قلعه مرغی یک باغ ایرانی مخصوص خانمهاست. این باغ در مساحتی بالغ بر ۶ هکتار و در شمالیترین بخش بوستان ولایت قرار گرفته است و یکی از هفت قطب اصلی مجموعه بوستان ولایت میباشد. ورود آقایان به شهر بانوان ممنوع است و تمام فعالیتهای شهری این سایت از جمله فعالیتهای مدیریتی، انتظامی، خدماتی و مدیریتی توسط خود خانمها انجام میشود.
مطالب مورد علاقه خود را با مجله آنلاین زیبای ایرانی در میان بگذارید.