در طول زندگی هر خانم ممکن است بارداری خواسته یا ناخواسته اتفاق بیفتد. اکثر خانم ها حداقل یکبار چالش مادر شدن را در طول عمر خود تجربه میکنند. دوران بارداری، دورانی شیرین اما حساس و پر از سوالات مختلف برای پدر و مادر است، یکی از مهمترین این سوالات، تغذیه و نقش آن در سلامت مادر و جنین است که سعی میکنیم در این مقاله به آن پاسخ دهیم. اما قبل از هر چیز به تعریف بارداری و نشانههای آن میپردازیم.
بارداری چیست و نشانه های دوران بارداری کدام است؟
لقاح تخمک با اسپرم و لانه گزینی آن در رحم را بارداری میگویند. در روزهای اول بدون علامت و در روزهای ۳۰ به بعد دارای علائمی است که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
۵ علامت اولیه شایع بارداری
نکته مهم در شناخت این علائم این است که ممکن است همه این علائم در یک شخص نمایان نشود.
پریود نشدن
اولین علامت و مهمترین آن پریود نشدن است. سیکل ماهیانه هر خانم بطور معمول در طول ماه ۲۸ روز است که با به تعویق افتادن آن باید به بارداری مشکوک شد. گاهی لکه بینی هم میتواند اتفاق بیوفتد. زنان در دوران پریودی تغییرات سایز سینه و یا سفتی آن را تجربه میکنند در اویل دوران بارداری این تغییرات میتواند شامل تغییر رنگ و سایز سینه نیز باشد.
تهوع صبحگاهی
تهوع صبحگاهی و گاهی در طول روز، دومین نشانه مهم است . گاهی این تهوع منجر به استفراغ نیز خواهد شد. تهوع و به همراه آن سرگیجه و سیاهی رفتن چشم میتواند بسیار آزار دهنده باشد. استنشاق برخی بوها مثل بوی برخی غذاها مثل ماهی ، جگر و کباب و غذاهای سرخ شده میتواند آن را تشدید کند.
احساس خستگی
احساس خستگی مفرط و بی حالی یکی از شایع ترین علائم است.خانم باردار با وجود خواب کافی و استراحت در طول شب ، باز صبح ها احساس خستگی ، خواب آلودگی و کسالت دارد.
تکرر ادرار
تکرر ادرار و مشکل در ادرار کردن نیز از شایع ترین علائم این دوران است. به دلیل بزرگ شدن رحم و حجیم شدن آن به مثانه فشار آمده و دائم احساس ادرار کردن به شخص دست میدهد. این بزرگ شدن از روی شکم مشهود نیست. خانم باردار زیر شکم احساس سفتی و سنگینی کمی دارد.
افزایش اشتها
افزایش اشتها در برخی از خانم های باردار شایع است بطوریکه حتی اطرافیان نیز متوجه این پرخوری فرد شده و آن را عجیب میبینند.گاهی این پرخوری موجب افزایش وزن ناگهانی در ماههای ابتدایی این دوران خواهد شد.
تغذیه در دوران بارداری
تغذیه در دوران بارداری باید طبق نیاز فرد و شرایط جسمی او باشد. این باورغلط که در گذشته در ذهن مردم بود که فرد باردار باید به اندازه دو نفر غذا میل کند دیگر در بین افراد جامعه جایی ندارد.
مواد غذایی و ویتامین ها باید به درستی و به اندازهای مورد استفاده قرار گیرد که مادر دچار چاقی و افزایش وزن در دوران بارداری نشود. افزایش وزن در این دوران موجب بسیاری از بیماری ها از جمله دیابت بارداری و احتباس مایعات بدن در قسمت تحتانی بدن شده که با ورم در پای فرد تشخیص داده میشود.
مواد غذایی مفید برای دوران بارداری
خانمهای باردار در کنار مواد غذایی با ارزش غذایی بالا باید از مکمل های غذایی و ویتامین هایی که پزشک برای او تجویز میکند نیز استفاده کنند.
غذاهای مفید در دوران بارداری شامل لبنیات پاستوریزه ، غلات سبوس دار ، گوشت کم چرب و خوب پخته شده ، تخم مرغ ، حبوبات و خشکبار ، سالمون هستند.
مواد غذایی مضر برای بارداری
غذاهای ممنوعه در دوران بارداری شامل زعفران ، دارچین ، کرفس ، آب آناناس ، غذاهای کنسرو شده ، قهوه ، آویشن وآلوئه ورا ، غذاهای دریایی دودی و صدف خام هستند ولی در کنار این غذاها مواردی هستند که مقدار زیاد مصرف آنها باعث سقط جنین میشود. ویتامین C ، چای سبز ، ویتامین A ، کنجد مخلوط با عسل و گلپر میتواند موجب سقط جنین شود و نباید در سه ماهه اول دوران بارداری از آن ها به مقدار زیاد استفاده کرد.
در کنار غذاهایی که مادر باردار نباید استفاده کند محصولات آرایشی و بهداشتی نیز هستند که محدودیت استفاده دارند. مادر باردار باید در مورد استفاده از این محصولات حتما با پزشک متخصص زنان مشورت نماید.
برای اینکه مادر بتواند زایمان بی دردسر و راحتتری داشته باشد باید نرمش های مناسب این دوران را انجام دهد و به تغذیه و فعالیت های روزانه خود توجه داشته باشد. به امید اینکه تمام خانم ها زایمان خوب و راحتی داشته باشند و در آخر فرزند سالم خود را در آغوش بگیرند.
شما برای اینکه بارداری خوب و راحتی داشته باشید چه کارهایی انجام داده اید؟ تجربیات خود را با ما درمیان بگذارید.