ویروس کرونا همه افراد در جهان را با خود درگیر کرده است. این ویروس در اشخاص مختلف به شکلهای متفاوت بروز پیدا میکند. ویروس کرونا میتواند عامل اصلی عفونت حاد تنفسی در افراد شود. این ویروس دائما در حال تغییر و تحول است. یکی از سوالات مهم بارداری در دوران کرونا و واکسن کرونا در دوران بارداری است.
واکسن کرونا حقیقت یا شایعه؟ چه تاثیری بر دوران بارداری در کرونا دارد؟
کشور روسیه توانسته است واکسن کرونا را تولید کند ولی هنوز این واکسن توسط سازمان بهداشت جهانی تایید نشده است. عملکرد واکسن کرونا در بدن به این شکل است که پادتن تولید میکند و گلبولهای سفید را افزایش داده و باعث تقویت سیستم ایمنی بدن میشود.
همه افراد جامعه باید مراقب سلامت خود و اطرافیان باشند. خانمها در دوران بارداری باید بیشتر از سایرین مراقب سلامت خود باشند، زیرا سلامت آنها با سلامت جنین کاملا مرتبط است.
خیلی از بیماریها و ویروسها میتوانند از طریق بند ناف به جنین منتقل شوند، ولی هنوز شواهدی مبنی بر انتقال ویروس کرونا از طریق بند ناف به جنین وجود ندارد و جای تحقیق بسیار دارد. پس اگر به کرونا مبتلا نشدهاید بهتر است تا مشخص نشدن بیشتر مسائل از تزریق آن تا پایان بارداری خودداری کنید.
دوران بارداری در کرونا و تفاوتهای سرما خوردگی و کرونا
علائم این بیماری با علائم سرماخوردگی بسیار شباهت دارد. سردرد، تب، سرفه و بدن درد را میتوان از بارزترین علائم بیماری کرونا دانست. اینجا برخی شباهتها رو مطرح میکنیم تا با هم اشتباه گرفته نشوند. فقط این نکته را باید یادآور شد که همه این نشانهها ممکن است در افراد مختلف، متفاوت باشد.
تب و بارداری در دوران کرونا
یکی از بارزترین علائم بیماری کرونا، تب نه چندان بالاست و از ۳۸ درجه به ندرت فراتر میرود. در صورتی که در سرماخوردگی های شدید، تب بسیار بالاتر است و گاهی به ۴۰ درجه یا بیشتر میرسد. تب در دوران بارداری خطرناک است و در صورت بالا رفتن درجه حرارت بدن به سرعت آن را پایین آورده و با دکتر خود تماس بگیرید.
سرفه و بارداری در دوران کرونا
یکی از علائم مشترک بین سرماخوردگی و کرونا، سرفه است. فقط با تفاوتهایی که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت. در بیماری کرونا سرفهها خشک و همراه با تنگی نفس است، در صورتی که در سرماخوردگی سرفهها همراه با خلط و ترشحات پشت حلق است. پس اگر دچار سرفه در دوران بارداری شدید، به خشک بودن یا نبودن آن دقت کنید.
خستگی و بدن درد و بارداری در دوران کرونا
هر دو این علائم در سرماخوردگی و بیماری کرونا مشترک است. با این تفاوت که در بیماری کرونا شدیدتر است به طوری که بدن درد ناشی از بیماری کرونا را به تصادف سنگین با اتومبیل تشبیه میکنند. همچنین علائمی مثل اسهال ، گلودرد و از دست دادن چشایی و بویایی رایج نبوده و در برخی افراد دیده میشود.
علائم جدی که با دیدن آن حتما باید به پزشک مراجعه کرد، نیز شامل به سختی نفس کشیدن، درد قفسه سینه و یا از دست دادن قدرت تکلم است. افراد با مشاهده این علائم در خود و یا نزدیکان با حفظ پروتکلهای بهداشتی به مراکز درمانی مراجعه کرده و با خونسردی کامل دستورات پزشک معالج را اجرا نمایند.
در دوران بارداری باید بیشتر نسبت به سلامت مادر و جنین حساس بود. مادر باردار در شرایط عادی استرسها و نگرانیهایی در خصوص سلامت نوزاد و زایمان دارد. زمانی که مادر به بیماری خاصی ابتلا پیدا کند، این استرسها و نگرانیها چندین برابر شده و میتواند تاثیرات بسیار بدی روی جنین بگذارد.
بارداری در این دوران و پیشگیری از کورونا
برای پیشگیری از ابتلا به بیماری کرونا در دوران بارداری راهکارهایی وجود دارد که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت:
- قرنطینه
بهترین و موثرترین راه برای مقابله با این بیماری، قرنطینه است. مادر باردار بهتر است به هیچ وجه از خانه خارج نشود و خریدهای خود را اینترنتی انجام داده و آنها را به محض دریافت ضدعفونی کند. مادر باردار اگر شاغل است بهتر است از مرخصی یا دور کاری استفاده کند. با وجود شرایط خاص خانمهای باردار و شیوع این بیماری، بعید است مدیر با دور کاری مخالفت کند.
- استفاده از ماسک و شیلد
در هر صورت خارج شدن از منزل از ماسک و شیلد استفاده شود. استفاده طولانی مادر باردار از ماسک ممکن است اکسیژن رسانی به مادر و جنین را مختل کند. پس بهتر است اگر مجبور است حتما به خارج از منزل برود قبل از دو ساعت به منزل برگردد تا جنین با استفاده طولانی مدت مادر از ماسک دچار کمبود اکسیژن نگردد. مادر در دوران بارداری به اکسیژن و هوای تازه نیاز بیشتری دارد.
- شستن دستها به مدت ۲۰ ثانیه
هر روز دستها به دفعات با صابون شسته شود. بین انگشتان دست، زیر ناخنها و مچ دست باید به خوبی تمیز شود. شستشوی صحیح دستها میتواند سهم بسیار زیادی در عدم ابتلا به بیماری کرونا داشته باشد.
- استفاده از مواد ضد عفونی کننده
مادر باردار در استفاده از الکل و مواد ضد عفونی کننده نباید افراط کند. زیرا با استنشاق و استفاده بیش از حد، این مواد وارد بدن مادر باردار شده و ممکن است باعث آلرژی یا مشکلاتی برای جنین و مادر شود. بهتر است از دستکش یکبار مصرف استفاده شود یا دستها به دفعات شسته شود تا کمتر مجبور به استفاده از مواد ضد عفونی کننده شود.
- عدم حضور مادر باردار در مکانهای عمومی و بسیار شلوغ
به هیچ وجه مادر باردار در مکانهای عمومی مثل سینما، مراکز خرید و هایپر مارکتها حضور پیدا نکند و حتی در برخورد با نزدیکان خود نیز فاصله دو متری را رعایت نماید. از رفتن به مهمانی و دور همیها خودداری کند و اگر مجبور به حضور شد، تمام پروتکل ها را به درستی و با وسواس بسیار انجام دهد.
مادرانی که دچار بیماریهای خاص مثل دیابت فشارخون یا مشکلات ریوی هستند، باید بسیار بیشتر پروتکلهای بهداشتی و مراقبتی را رعایت کنند.
به دلیل اینکه واکسن کرونا هنوز به تایید سازمان بهداشت جهانی نرسیده است عوارض آن نیز مشخص نیست. در نتیجه در خصوص تاثیر این واکسن به مادران باردار نیز اطلاعاتی در دست نیست.
حال ممکن است با وجود رعایت تمامی نکات، باز هم افراد به این بیماری مبتلا شوند.
توصیههای پزشکی برای بارداری در کرونا پس از بیماری
در زمان بیماری باید کاملا به توصیههای پزشک عمل کرد تا روند بهبودی سریعتر گردد. رعایت این نکات باید همه با تجویز پزشک باشد.
- استفاده از ویتامین c
ویتامین c نقش بسیار مهمی در تقویت سیستم ایمنی بدن دارد و مقاومت بدن در مبارزه با ویروسها و عفونتها را افزایش میدهد.این ویتامین در دوران بیماری به صورت قرص ۵۰۰ میلی و به صورت روزانه یک عدد تجویز میشود.
- استفاده از داروی آزیترومایسین
بیماری کرونا یک بیماری ویروسی است و آنتی بیوتیک روی ویروسها تاثیری ندارد. ویروس کرونا باعث عفونت در بخشهایی از بدن شامل ریه میشود. قرص آزیترومایسین یک آنتی بیوتیک قوی است که این عفونتها را برطرف میکند. پزشک ممکن است از این قرص به عنوان یک عامل پیشگیری کننده برای بیمار تجویز نماید.
- تغذیه سالم و استفاده از مایعات
در رابطه با بیماری کرونا باید به این نکته توجه داشت که سیستم ایمنی بدن باید به گونهای تقویت شود که بتواند با این بیماری مبارزه نماید. استفاده از سبزیجات تازه و مایعات میتواند در عملکرد سیستم ایمنی بدن بهبود حاصل نماید.
اگر مادر باردار به بیماری کرونا مبتلا شد، باید خونسردی خود را حفظ نموده و به دستورات پزشک کاملا اعتماد کرده و آنها را اجرا نماید. هنوز مدارک و شواهدی مبنی بر انتقال ویروس کرونا از مادر به جنین وجود ندارد.
رعایت نکات بهداشتی در رابطه با بیماری کرونا
اگر در خانواده فردی دچار بیماری کرونا شد با رعایت نکاتی که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت، میتوان از ابتلای افراد دیگر خانواده پیشگیری کرد:
– قرنطینه بیمار
– ضدعفونی لوازم بیمار
– استفاده از حمام و سرویس بهداشتی مجزا از افراد دیگر خانواده در صورت امکان
– جدا کردن لباس ها وشستشوی آنها به صورت مجزا
– باز کردن پنجرهها و تهویه مناسب اتاق بیمار
تمامی این توصیهها میتواند در کنار توصیههای پزشک و داروهایی که تجویز میکند به پیشگیری و درمان این بیماری کمک کند.
شما چه توصیههایی برای خانمهای باردار در رابطه با بیماری کرونا دارید؟